A+ A A-

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego kontynuuje swój cykl kameralnych koncertów „Muzyczne wieczory u Lutosławskich” w drozdowskim Muzeum Przyrody. W salonie dolnego dworu dawnej siedziby Lutosławskich zagrali tym razem bracia Roszkowscy: skrzypek Adam i wiolonczelista Jan, podbijający tym rodzinnym duetem krajowe i zagraniczne sceny, wykonujący utwory barokowych mistrzów i twórców czerpiących z te epoki. – Jestem zauroczony tym miejscem i cieszę się, że odbywają się w nim regularnie takie kameralne koncerty – mówi Jan Roszkowski. –  Dowiedziałem się również, ile z Drozdowem jest związanych historii, dotyczących nie tylko Lutosławskich, ale też Dmowskiego i dziękuję dyrektorowi Zarzyckiemu, że mogliśmy tu wystąpić!

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego pod batutą Jana Miłosza Zarzyckiego uczciła pierwszy dzień jubileuszowych uroczystości Łomży wyjątkowym koncertem. W katedrze pw Św. Michała Archanioła orkiestra w poszerzonym składzie zagrała koncert muzyki polskiej, w tym utwory twórców pochodzących z Łomży, bądź obecnie w niej mieszkających. Jako soliści wystąpili skrzypaczka Katarzyna Duda oraz dwóch artystów związanych z Łomżą: klarnecista Kornel Wolak i tenor Jacek Szymański, zaś w finale zabrzmiały połączone siły 10 chórów, śpiewających premierowe utwory „600 lat w koronie Polski” i „Piękna nasza Polska/Łomża cała”.

Burzą oklasków zakończyły się dwa koncerty muzyki polskiej, z którymi Łomżyńska Filharmonia wystąpiła podczas swojego tournee na Białorusi na specjalne zaproszenie Konsulatu Generalnego RP w Grodnie. 25 maja 2018 Filharmonicy koncertowali na Nowym Zamku w Grodnie a dzień później w Szkole Muzycznej w Lidzie – mieście partnerskim Łomży. Jak podkreślił Mer Lidy Pan Michaił Karpowicz, Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży była pierwszą instytucją kultury naszego miasta, która odwiedziła Lidę w ramach współpracy obu miast.

Koncert orkiestry Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego był jedną z głównych atrakcji tegorocznej Nocy Muzeów w Łomży. Nadkomplet publiczności w Muzeum Diecezjalnym oklaskiwał czworo łomżyńskich muzyków: oboistę Mikhaila Vashkevicza, altowiolistę Adriana Stanciu, skrzypka Piotra Sawickiego i wiolonczelistkę Edytę Moskwę, a orkiestrę poprowadziła Agnieszka Maślanka, dla której był to koncert dyplomowy. – Gratuluję Łomży tej wspaniałej orkiestry oraz inicjatywy, że tu, w muzeum, odbywają się koncerty w Noc Muzeów, ponieważ jest to piękne miejsce, a ci wszyscy, którzy nie zawsze przychodzą do filharmonii, mogą posłuchać znakomitej muzyki we wspaniałym wykonaniu! – podkreśla prof. Szymon Kawalla, pedagog dyplomantki i obok prof. Jana Miłosza Zarzyckiego członek komisji egzaminacyjnej.

Najbardziej utalentowani uczniowie szkół i uczelni muzycznych z Łomży, Zambrowa, Ostrołęki i Poznania wzięli udział w dorocznym koncercie „Estrada młodych”. Grając z prowadzoną przez rosyjskiego dyrygenta Igora Verbitskiego orkiestrą Filharmonii Kameralnej imienia Witolda Lutosławskiego potwierdzili, że zdobywane przez nich liczne nagrody na zagranicznych i krajowych konkursach nie biorą się znikąd, a kilkoro czeka muzyczna kariera. Będzie ona możliwa  nie tylko dzięki ich talentowi, pracy i opiece pedagogów, ale też też inicjatywie Jana Miłosza Zarzyckiego i Filharmonii Kameralnej, bo jak podkreślają zgodnie Igor Verbitski, Anna Jeremus-Lewandowska i Mirosław Korona, takie koncerty należą do rzadkości, a w Łomży odbywają się już od 15 lat.

Koncertem muzyczno-poetyckim „Chwila nieustająca” Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży uczciła zbliżające się 80 urodziny swego założyciela, Henryka Gały.
W salonie dworskim Muzeum Przyrody w Drozdowie zagrał kwartet smyczkowy Filharmonii Kameralnej, a jako  solista zaprezentował się sam szacowny jubilat-poeta. – To moje 80 urodziny – nie do dnia, bo za jakiś czas, ale mam nadzieję, że będą – podkreślał Henryk Gała. – Czytałem tutaj  o 3-letniej córeczce – dzisiaj ta córeczka jest o 40 lat starsza, ale 40 lat ma też druga moja córka, Łomżyńska Orkiestra Kameralna, teraz Filharmonia Kameralna. Bardzo się cieszę, że jednego ze sprawców swoich orkiestra w ten sposób postanowiła zaznaczyć i docenić, poświęcając mu koncert wspaniałego kwartetu młodych, wśród których jest jedna wspólniczka początków orkiestry!

227. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja Filharmonia Kameralna im Witolda Lutosławskiego
uczciła wyjątkowym koncertem. Na jego program złożyły się pieśni najwybitniejszych polskich kompozytorów oraz rozrywkowe utwory z całego świata. Jako soliści wystąpili sopranistka  Bogumiła Dziel-Wawrowska oraz akordeonista Piotr Komorowski, a orkiestrę poprowadził ukraiński dyrygent Serhiy Burko. Liczna publiczność w foyer Urzędu Miejskiego przyjęła artystów entuzjastycznie, dlatego koncert zakończyły dwa bisy.

Wyjątkowy koncert dla miłośników muzyki klasycznej przygotowała Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego. Łomżyńskich kameralistów w utworach Mozarta, Warlocka i Haydna poprowadził jeden z najwybitniejszych polskich dyrygentów Marek Pijarowski, a jako soliści wystąpili ich przedstawiciele: koncertmistrz Cezary Gójski oraz pochodzący z Rumunii altowiolista Adrian Stanciu. Obaj soliści przygotowali też niespodziankę na bis, słynne „Oblivion” Astora Piazzolli w nietypowej, napisanej specjalnie dla nich aranżacji i była to koncertowa premiera.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z III wiosennego koncertu gwiazd, który odbył się 15 kwietnia 2018 w Centrum Kultury przy Szkołach Katolickich w Łomży. Jako soliści wystąpili: Ks. Andrzej Godlewski, Wiesław Grzymała, Jan Jarota, Krzysztof Kajko, Wawrzyniec Kłosiński, Lech Kołakowski, Alicja Konopka, Wojciech Kowalik, Bernadeta Krynicka, Maciej Listowski, Janusz Mieczkowski, Agnieszka Muzyk, Elżbieta Parzych, Andrzej Piechociński, Jacek Piorunek, Marlena Siok, Urszula Sulkowska, Lech Szabłowski, Maria Tocka, Dariusz Wójcik, Krzysztof Zemło. Orkiestrę Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży poprowadził Jan Miłosz Zarzycki.

Duet solistów wirtuozów: gitarzysty Jakuba Kościuszki i klarnecisty Jana Jakuba Bokuna uświetnił trzeci koncert z cyklu „Muzyczne wieczory u Lutosławskich”. Realizowany przez Filharmonię Kameralną im Witolda Lutosławskiego w drozdowskim Muzeum Przyrody projekt już teraz można oceniać jako sukces, z racji wysokiego poziomu artystycznego i niezmiennego zainteresowania publiczności oraz samych artystów, nader chętnie przyjmujących zaproszenie dyrektora Jana Miłosza Zarzyckiego. – Miałem przyjemność zagrać solo z orkiestrą Filharmonii Kameralnej, ale z Janem Jakubem Bokunem jako duet występujemy tu po raz pierwszy – mówi Jakub Kościuszko. – Cieszymy się, że jesteśmy tu z Kubą w tym kameralnym projekcie, obywającym się w Muzeum Przyrody w Drozdowie i w tak pięknym otoczeniu!

Wykonaniem słynnego „Stabat Mater” Giovanniego Battisty Pergolesiego łomżyńscy filharmonicy wpisali się w czas Wielkiego Postu oraz nadchodzącego Wielkiego Tygodnia. Orkiestrę smyczkową Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży poprowadził maestro Bartosz Żurakowski, a  jako solistki wystąpiły sopranistka Elżbieta Cabała i mezzosopranistka/alt Sylwia Złotkowska. Koncert miał też międzynarodową obsadę, bowiem włoska flecistka Francesca Salvemini zagrała z orkiestrą Koncert fletowy G-dur Johanna Joachima Quantza.

Na drugi z cyklu koncertów „Muzyczne wieczory u Lutosławskich” w drozdowskim muzeum Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego i Anna Jeremus-Lewandowska przygotowały program „Miłość i zadumanie – z muzyką polską w tle”. Złożyły się nań pieśni i arie polskich oraz zagranicznych kompozytorów, wykonane przez doskonale już znaną tutejszym melomanom śpiewaczkę oraz jej studentki: śpiewającą już w Łomży i Drozdowie Ewę Murzynowską oraz debiutantki Sabinę Aftykę i Joannę Słowińską.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Z życzeniami dla Pań. Jako solista wystąpił Zbigniew Zamachowski, a Orkiestrę Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży poprowadził Władimir Bormotow (Białoruś).

Program kolejnego koncertu Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w jubileuszowym sezonie artystycznym 2017/2018 wypełniły utwory kompozytorów słowiańskich. Były wśród nich  najnowsze dzieła słoweńskich twórców, w tym dedykowana łomżyńskim filharmonikom Plesna balada Igora Dekleva, z racji nawiązania przez nich współpracy z Društvem slovenskih skladateljev, to jest Towarzystwem kompozytorów słoweńskich. Koncert został objęty honorowym patronatem ambasadora Słowenii Roberta Krmelja, orkiestrę poprowadził maestro Mirosław Jacek Błaszczyk, a w roli solistki wystąpiła skrzypaczka Beata Warykiewicz-Siwy. Dla obojga artystów był to pierwszy koncert w karierze z łomżyńską orkiestrą, a dla solistki nawet podwójnie wyjątkowy, z racji obchodzonych tego dnia urodzin.

Duo Cantiga z Francji zainaugurowało cykl kameralnych koncertów „Muzyczne wieczory u Lutosławskich” w Muzeum Przyrody w Drozdowie, organizowany przez Filharmonię Kameralną im. Witolda Lutosławskiego w Łomży. Philippe Villa i Anastasia Maximkina zagrali kompozycje rzadko, bądź nigdy dotąd nie wykonywane w Polsce, w tym własne transkrypcje organowych dzieł Cesara Francka, które grają jako jedyni gitarzyści na świecie. Zagrali też z inicjatorem „Dni Kultury Francuskiej” w Drozdowie, Grajewie i Ełku Wojciechem Dominikiem Popielarzem, artystą znanym już tutejszej publiczności z koncertów z łomżyńskimi filharmonikami. – Widziałem zapłakane twarze, ocierane łezki, wzruszonych ludzi słuchających z zamkniętymi oczami – mówi Wojciech Dominik Popielarz. – Atmosfera była cudowna i myślę, że wszyscy, którzy tutaj dzisiaj byli, są szczęściarzami i na pewno tego nie żałują!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Parfum de femme.

Najpiękniejszymi pieśniami i utworami o tematyce miłosnej orkiestra Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego pod batutą Jana Miłosza Zarzyckiego zakończyła tegoroczny karnawał.
Jako soliści zaprezentowali się: debiutująca w Polsce, grająca na fletni Pana Andreea Chira z Rumunii oraz znany już łomżyńskiej publiczności z licznych koncertów tenor Tomasz Garbarczyk.
Jak zawsze na koncertach łomżyńskich filharmoników nie brakowało repertuarowych niespodzianek i zaskakujących wykonań znanych przebojów, z duetem obojga solistów w „My Way” włącznie, a piekarnia „Śledziewscy” zadbała o pączki na finał tłustego czwartku.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego koncertem kolędowym zainaugurowała uroczyste obchody jubileuszu 600-lecia nadania Łomży praw miejskich. W katedrze pw św. Michała Archanioła wystąpili artyści łomżyńscy: od powszechnie znanych, jak Marika, Jula czy Jacek Szymański, cieszący się mniejszą bądź lokalną sławą, aż do utalentowanych przedstawicieli najmłodszego pokolenia. Nie zabrakło też muzycznych rodzin, zespołów kultywujących dawne tradycje oraz występów łączących różne generacje, a cały koncert okazał się wielkim wydarzeniem.

Rok 2018 Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego rozpoczęła koncertem z udziałem dwojga tureckich muzyków: altowiolistki Ezgi Irmak i dyrygenta Ertuga Korkmaza. Była to już ich druga wizyta w Łomży, po udziale w XI Międzynarodowym Festiwalu Kameralistyki Sacrum
et Musica jesienią 2015 roku. Tym razem Ertug Korkmaz wybrał zupełnie inne kompozycje, romantyczne dokonania Bridge'a, Czajkowskiego, Elgara i Schuberta – w tym sonatę „Arpeggione” z udziałem, owacyjnie przyjętej przez publiczność w Muzeum Diecezjalnym, solistki.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Uroczystego Koncertu Sylwestrowego.

Muzyczny, mikołajkowy prezent dla najmłodszych przygotowała  jak co roku Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży. Artyści zabrali tym razem słuchaczy do opery, przedstawiając im sceniczną wersję słynnej „Cosi fan tutte” Wolfganga Amadeusza Mozarta.
– To świetny sposób do przygotowywania i rozkochiwania dzieci w muzyce poważnej czy operze, bo jest to  muzyka poważna, ale dość lekka – mówi dyrygent Jacek Rogala.
Wcześniej, podczas koncertu szkolnego, ogłoszono wyniki III edycji konkursu plastyczno-muzycznego „Barwy muzyki”. Jego zwycięzcy dostąpili nie lada zaszczytu: ich prace wzbogaciły szatę graficzną najnowszej płyty łomżyńskich filharmoników.

Włoska pianistka i kompozytorka Rossella Spinosa była solistką kolejnego koncertu Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w sezonie artystycznym 2017/18. Orkiestrę poprowadził, znany już łomżyńskiej publiczności, dyrygent Alessandro Calcagnile, a na program owacyjnie przyjętego koncertu złożyły się kompozycje z XIX i XX wieku, głównie włoskich kompozytorów.
Była wśród nich „I Have A Dream” autorstwa solistki oraz słynne „Baires 1 Suite” Luisa Bacalova, zmarłego w połowie listopada wybitnego twórcy muzyki filmowej i mentora Rosselli Spinosy.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży ma już na swoim koncie pięć nominacji do Fryderyka – polskiej nagrody muzycznej. Jednak po raz pierwszy Łomżyńscy Filharmonicy otrzymali nominację w konkursie międzynarodowym, prestiżowym International Classical Music Awards.

Prapremierą „Melodii kurpiowskich” Romualda Twardowskiego oraz wykonaniem innych utworów polskich kompozytorów Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego pod batutą Jana Miłosza Zarzyckiego uczciła 99. rocznicę odzyskania przez Polskę niepodległości. W rolach solistów wystąpili, znani już łomżyńskiej publiczności, sopranistka  Agnieszka Makówka i tenor Krzysztof Marciniak, a koncert został przyjęty entuzjastycznie przez nader liczną publiczność – w tym samego Romualda Twardowskiego.

Wybitny gitarzysta Marcin Dylla oraz słoweński dyrygent Simon Perčič byli gośćmi koncertu „Gorące rytmy” Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego. Z udziałem solisty zabrzmiał Koncert na gitarę i orkiestrę smyczkową Marcina Błażewicza i było to dopiero drugie wykonanie tej kompozycji, która znajdzie się też na najnowszej płycie łomżyńskich filharmoników. Oni sami wykonali zaś Suitę z opery „Carmen” Georgesa Bizeta w opracowaniu Rodiona Szczedrina.
– Życie artystyczne jest bardzo intensywne i tak się zdarza, że czasami przez wiele lat nie gra się w jakimś mieście – mówi Marcin Dylla. – Z przyjemnością przyjąłem jednak zaproszenie dyrektora  Zarzyckiego, bo nie tylko zagram w Łomży, ale i nagram tu płytę!

Japońska skrzypaczka Eimi Wakui i dyrygent z Bułgarii Nikolay Lalov byli gośćmi kolejnych koncertów  Filharmonii Kameralnej. Dzięki udziałowi łomżyńskiej orkiestry w programie „Kultura dostępna” pierwszy z nich odbył się w ramach cyklu „Bliżej muzyki”, dzięki czemu kilkuset uczniów łomżyńskich szkół miało możność bezpłatnego posłuchania ponadczasowych dzieł Haydna, Mozarta i Schuberta w doskonałym wykonaniu. Wieczorem artyści zagrali ten sam program „Klasyczne perełki” w pełniejszej wersji, wzbudzając entuzjazm tym razem dorosłych melomanów.

Wykonaniem „Requiem” Johna Ruttera Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego pod dyrekcją Jana Miłosza Zarzyckiego i Warszawski Chór Chłopięcy i Męski przy UMFC Krzysztofa Kusiel –Moroza zakończyły XIII Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica. Wcześniej ten sam program został wykonany i równie gorąco przyjęty przez słuchaczy w kościele pw Świętego Ducha w Kadzidle.
– W Kadzidle też mieliśmy znakomite przyjęcie – mówi Krzysztof Kusiel–Moroz. – Bardzo ciepła publiczność, również kościół bardzo dobry akustycznie. Mimo tego, że pogoda nie dopisała, to publiczność jak najbardziej, były wszystkie władze gminne – to była podniosła uroczystość i ten koncert był tam wielkim wydarzeniem dla lokalnej społeczności.

Zdjęcia z koncertu Requiem w ramach XIII Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki "Sacrum et Musica", który odbył się 8 października 2017 roku w Kościele pw. Świętego Ducha w Kadzidle. Razem z Orkiestrą Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży wystąpił Chór Chłopięcy i Męski przy Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina (kierownictwo chóru Krzysztof Kusiel-Moroz). Całość poprowadził Jan Miłosz Zarzycki.

Zdjęcia z koncertu Dźwiękiem malowane, który odbył się w ramach XIII Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki "Sacrum et Musica" 3 października 2017 roku w Auli Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia w Łomży. Wystąpili soliści i zespoły kameralne PSM I i II st. w Łomży.

Zdjęcia z koncertu Muzyczne pejzaże, który odbył się w ramach XIII Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki "Sacrum et Musica" 1 października 2017 roku w Kościele pw. Imienia NMP w Szczuczynie. Wystąpiła Suwalska Orkiestra Kameralna "La notte" (dyrygent, kierownictwo orkiestry - Cezary Gójski) oraz Suwalski Chór Kameralny "Viva musica" (dyrygent, kierownictwo chóru - Grzegorz Bogdan).

Kolejny koncert Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego pod dyrekcją Jana Miłosza Zarzyckiego okazał się nie lada wydarzeniem. W ostatni czwartek odbyło się nie tylko światowe prawykonanie Koncertu na dwie grupy młodzieży i orkiestrę kameralną koreańskiego kompozytora Eunho Changa, napisanego dla łomżyńskiej orkiestry w ramach programu „Zamówienia kompozytorskie”i realizowanego przez Instytut Muzyki i Tańca. Gwiazdami wieczoru byli bowiem wybitni wirtuozi skrzypek Jakub Jakowicz i wiolonczelista Tomasz Strahl w Concerto Lendinum Sławomira Czarneckiego. Utwór ten trafi również na najnowszą płytę Filharmonii Kameralnej, a obaj kompozytorzy uświetnili koncert swą obecnością.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Małe arcydzieła wielkich mistrzów w ramach XIII Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki "Sacrum et Musica", który odbył się 17 września 2017 roku w Kościele pw. Św. Jana Pawła II w Grajewie.

Orkiestra Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego nie tylko kontynuuje XIII Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica, ale rozpoczęła też kolejny sezon artystyczny. Gośćmi czwartkowego koncertu byli artyści z Włoch: dyrygent Giancarlo de Lorenzo i występujący w Łomży już po raz drugi pianista  Antonio di Cristofano. W auli Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia zabrzmiały utwory Pergolesiego, Vivaldiego i Mozarta, a muzykom nie zdołała przeszkodzić nawet awaria światła, z powodu której w pierwszej części koncertu musieli dość długo grać tylko przy lampkach na swych pulpitach.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Muzyczne barwy w ramach Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki "Sacrum et Musica", który odbył się 10 września 2017 roku w Kościele pw. Św. Jadwigi Śląskiej w Kupiskach.

Wrocław Baroque Ensemble oraz soliści i chór Narodowego Forum Muzyki pod batutą Andrzeja Kosendiaka zainaugurowali XIII Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica.
Artyści z Wrocławia w łomżyńskiej katedrze wykonali fragmenty słynnego oratorium „Mesjasz” Jerzego Fryderyka Haendla, wykorzystując instrumenty pochodzące z czasów kompozytora. Liczna publiczność nie kryła zachwytu, a okazji do kolejnych artystycznych przeżyć na pewno jej nie zabraknie, gdyż festiwal potrwa miesiąc i w tym czasie odbędzie się jeszcze aż 13 koncertów.

Na portalu MusicWeb International ukazała się recenzja naszej płyty z kompozycjami Stanisława Moryty. Zapraszamy do przeczytania.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Preludium Festiwalowe, który odbył się 20 sierpnia 2017 w Łomżyńskiej Katedrze.






Na renomowanym lukseburskim portalu muzycznym pizzcato.lu ukazała się recenzja naszej płyty "Flute reflections" nagranej wspólnie ze światowej sławy flecistami - Łukaszem Długoszem oraz Agatą Kielar-Długosz. Zapraszamy do przeczytania!

Filharmonicy łomżyńscy zakończyli sezon artystyczny 2016/2017 uroczystym koncertem w katedrze. Odbył się on w 26. rocznicę pobytu papieża Jana Pawła II w Łomży i koronacji wizerunku Matki Bożej Łomżyńskiej Pięknej Miłości, dlatego na jego program złożyły się utwory i pieśni religijne w wykonaniu pięciu chórów, w tym ostrołęckiego „Cantilena”, który w 1991 roku miał zaszczyt wystąpić w Łomży przed, wyniesionym na ołtarze, papieżem Polakiem.
– Występ przed papieżem 26 lat temu to było dla nas ogromne przeżycie – mówi Henryk Gadomski, prowadzący chór już od 35 lat. – Oczywiście z obecnego składu pamiętam to tylko ja, gdyż 80 % dziewcząt śpiewa w chórze od niedawna – tym bardziej jestem wdzięczny dyrektorowi Zarzyckiemu za zaproszenie na ten dzisiejszy koncert!

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego oraz Teatr Lalki i Aktora w Łomży przygotowały wspólnie nie lada atrakcję dla dzieci w każdym wieku na Dzień Dziecka, wypadający trzeciego dnia XXX Międzynarodowego Festiwalu Teatralnego „Walizka”. Perskie baśnie zaprezentowali aktorzy łomżyńskiej sceny, Beata Antoniuk i Tomasz Bogdan Rynkowski, solistą był jedyny w Polsce wirtuoz gry na duduku Kamil Radzimowski, a orkiestrę poprowadził utytułowany dyrygent z Libanu Harout Fazlian.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego ponownie wzięła udział w Nocy Muzeów.  Łomżyńscy filharmonicy zagrali pod batutą Pauliny Drużbińskiej dla nadkompletu publiczności w Muzeum Diecezjalnym, a solistką w Koncercie skrzypcowym a-moll op.3 nr 6 RV 356 Antonio Vivaldiego była 15-letnia Marta Gębska. Entuzjastycznie reagujący słuchacze wymogli na muzykach bis, a koncert zakończyły długotrwałe owacje na stojąco.
– Myślę, że to był bardzo udany koncert – mówi Marta Gębska. – Atmosfera była wspaniała, były wielkie owacje – myślę, że wszystkim się podobało i taki miał być cel!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć i relacji wideo z koncertu Estrada młodych.

Orkiestra Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego jak co roku aktywnie włączyła się w miejskie obchody rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja. Uroczysty koncert muzyki polskiej w foyer Urzędu Miasta poprowadził znany już tutejszej publiczności włoski dyrygent Gabriele Pezone, a w roli solistki zadebiutowała w Łomży znakomita, znana na całym świecie, pianistka Anna Miernik. Program koncertu niemal w całości wypełniły dzieła polskich kompozytorów, co doceniła, bardzo zróżnicowana wiekowo, publiczność.

Wybitny saksofonista Paweł Gusnar ponownie wystąpił w Łomży. Z orkiestrą smyczkową Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego pod batutą amerykańskiego dyrygenta Roberta Cartera Austina wykonał utwory współczesnych polskich kompozytorów Pawła Łukaszewskiego oraz Krzysztofa Herdzina, pochodzące z jego najnowszej płyty „Saxophone Varie vol. 2”. Orkiestra również, z jednym wyjątkiem, zaprezentowała repertuar współczesny, w tym utwory rzadko, bądź dotąd w Łomży nie wykonywane.

Pochodzący z Łomży tenor Jacek Szymański i dyrygent z Białorusi Władimir Bormotow wystąpili ponownie z Filharmonią Kameralną im. Witolda Lutosławskiego. Kolejną okazją do współpracy okazał się koncert „Oblicza miłości” z szeroko rozumianymi utworami o tematyce miłosnej, w tym niemal zapomnianym „Pariendo non gravaris” Stanisława Sylwestra Szarzyńskiego oraz innymi barokowymi arcydziełami, wykonanymi po raz pierwszy w Łomży.
– Chodziło nam o to, żeby ten koncert i jego tematyka repertuarowa wpisała się w okres Wielkiego Postu, tym bardziej, że za chwilę będzie przecież Niedziela Palmowa i Wielki Tydzień – mówi Jacek Szymański, dodając, że miłość można rozpatrywać w rozmaitych aspektach.

Szymon Kawalla zakończył w Łomży obchody swego podwójnego jubileuszu: 60-lecia działalności artystycznej oraz 50-lecia pracy pedagogicznej. Wybitny dyrygent nie tylko poprowadził orkiestrę
Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego, ale dał też na scenie popis kulinarnej maestrii, przygotowując Tornedo a 'la Rossini. Kulminacyjnym momentem koncertu było jednak światowe prawykonanie utworu „Fale Dunaju i Tamizy” autorstwa jubilata, z udziałem sopranistki Justyny Reczeniedi oraz skrzypaczki Joanny Kawalli.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu "Z życzeniami dla Pań".

Słynny aktor Jacek Wójcicki i sopranistka Anna Wolfinger byli gwiazdami karnawałowego koncertu Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego. Solistom towarzyszyła orkiestra pod batutą Jana Miłosza Zarzyckiego, a ciekawostką było to, że oboje artyści pochodząc z Krakowa spotkali się po raz pierwszy na scenie właśnie w Łomży. Poza muzycznymi nie zabrakło też słodkich atrakcji, bowiem koncert odbywał się w tłusty czwartek.  
– Jestem bardzo szczęśliwa, że mogłam tutaj przyjechać i zaśpiewać z Jackiem Wójcickim dla tak licznej i wspaniałej publiczności! – mówi Anna Wolfinger. – Spotkaliśmy się z niesamowitym przyjęciem i było mi bardzo miło tutaj być w ostatnich dniach karnawału i bawić się na scenie ze słuchaczami.

W "Magazynie Polskim" wydawanym przez Związek Polaków na Białorusi ukazała się recenzja naszego koncertu, który odbył się w Grodnie 20 stycznia 2017 roku na Nowym Zamku. Zapraszamy do przeczytania.

Utwory dwóch wybitnych kompozytorów związanych z Wielką Brytanią, Ralpha Vaughana Williamsa i Józefa Haydna, złożyły się na program koncertu „Brytyjskie pejzaże” łomżyńskiej Filharmonii Kameralnej. Orkiestrę poprowadził wybitnie utalentowany Dawid Runtz, uczeń Antoniego Wita. Jako solistka wystąpiła jedna z najwybitniejszych polskich skrzypaczek Marta Magdalena Lelek, dla której był to już czwarty występ przed łomżyńską publicznością.
– Uwielbiam tu wracać! – mówi Marta Magdalena Lelek. – Za każdym razem jest wspaniała atmosfera, mili ludzie, świetna orkiestra. Wspaniale się z nią pracuje i gra koncerty!

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego p/d Jana Miłosza Zarzyckiego ponownie gościła wybitnego kontrabasistę Jacka Miruckiego. Mieszkający na stałe w Singapurze wirtuoz przyjechał do Łomży nie tylko na czwartkowy koncert, ale też na nagrania, ponieważ właśnie z nim jako solistą łomżyńscy filharmonicy zarejestrowali w ciągu trzech dni swą kolejną płytę, na którą złożą się kompozycje Bottesiniego, Dragonettiego i Ecclesa.
– Dzisiejszy koncert stał się pierwszą sesją nagraniową naszej najnowszej płyty – mówi Jan Miłosz Zarzycki, dyrektor naczelny i artystyczny Filharmonii Kameralnej, dodając, że znaczna część zarejestrowanego live materiału zostanie wykorzystana na jedenastej płycie orkiestry.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Legendy muzyki pop.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Uroczystego Koncertu Sylwestrowego.

W najnowszym numerze czasopisma muzycznego "Twoja muza" ukazał się artykuł o naszej Filharmonii. Zapraszamy do przeczytania artykułu.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży jak co roku przygotowała dla młodszych i starszych słuchaczy familijny koncert mikołajkowy. Znany aktor Wojciech Wysocki z towarzyszeniem orkiestry pod batutą Jana Miłosza Zarzyckiego wykonali dwie muzyczne baśnie:
„Śpiąca królewna” i „Peer Gynt”, ilustrowane muzyką ze suit Piotra Czajkowskiego i Edwarda Griega. Ogłoszono też wyniki II edycji konkursu plastyczno-muzycznego „Barwy muzyki” i wręczono nagrody zwycięzcom i wyróżnionym.

Wybitny amerykański pianista Eugen Indjic ponownie wystąpił w Łomżyz Filharmonią Kameralną im. Witolda Lutosławskiego. Z towarzyszeniem orkiestry pod batutą Wojciecha Rodka, dla którego była to również kolejna wizyta w grodzie nad Narwią, wykonał II Koncert fortepianowy B-dur op. 19 Ludwiga van Beethovena, a solo kompozycje Fryderyka Chopina. Program koncertu w auli łomżyńskiej PSM dopełniła Suita czeska D-dur op. 39 Antonina Dworzaka, a żegnająca muzyków owacją na stojąco publiczność była wyjątkowo wielopokoleniowa: od zaczynających swą przygodę z muzyką trzyletnich dzieci do ponad osiemdziesięcioletnich, wytrawnych melomanów.

Prawykonaniem Suity na orkiestrę smyczkową Stanisława Moryty Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego p/d Jana Miłosza Zarzyckiego rozpoczęła łomżyńskie obchody Narodowego Święta Niepodległości. Wykonanie napisanej na zamówienie łomżyńskiej orkiestry i czerpiącej z kurpiowskiego folkloru kompozycji nie było jedyną atrakcją czwartkowego koncertu, bowiem w roli solisty wystąpił wybitny skrzypek Jakub Jakowicz. Przed koncertem odbyło się też spotkanie z kompozytorem, dla którego była to pierwsza i od razu niezwykle udana wizyta w Łomży.

Wirtuoz trąbki Igor Cecocho i dyrygent Przemysław Neumann byli gośćmi kolejnego koncertu
Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w trwającym sezonie artystycznym 2016/2017. Solista zachwycił publiczność Sonatą Georga Philippa Telemanna i Koncertem polskim Mirosława Gąsieńca z akompaniamentem filharmoników, zaś na finał orkiestra wykonała Symfonię nr 28 C-dur KV 200 Wolfganga Amadeusza Mozarta.
– Chcieliśmy, aby ten koncert był atrakcyjny dla słuchaczy, żeby nie był jednostajny i przez to monotonny – mówi Przemysław Neumann, dyrektor Filharmonii Opolskiej im. Józefa Elsnera. – Stąd ten przekrój od muzyki wczesnego baroku Adama Jarzębskiego aż do koncertu na trąbkę współczesnego kompozytora Mirosława Gąsieńca.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego wykonaniem Requiem d-moll KV 626 Wolfganga Amadeusza Mozarta w łomżyńskiej katedrze pw św. Michała Archanioła zakończyła XII Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica. Orkiestrze p/d Jana Miłosza Zarzyckiego towarzyszył Chór Wydziału Instrumentalno-Pedagogicznego UMFC w Białymstoku oraz łomżyńskie chóry, a partie solowe zaśpiewali: sopranistka Agnieszka Piass, mezzosopranistka Magdalena Lewandowska, tenor Jacek Szymański i baryton Sławomir Jurczak.
Koncert był dedykowany pamięci byłego wiceprezydenta Łomży Krzysztofa Choińskiego w piątą rocznicę jego tragicznej śmierci.

Owacją na stojąco zakończył się kolejny koncert Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego podczas XII Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki Sacrum et Musica.
Łomżyńskich filharmoników poprowadził niemiecki dyrygent Stefan Fraas, a w roli solistki wystąpiła Judith Le Monnier. Francuska skrzypaczka o polskich korzeniach oczarowała słuchaczy wykonaniem utworów Henryka Wieniawskiego, orkiestra zaś popisowo zagrała Sinfonia Veneziana Antonio Salieriego i Symfonię nr 29 A-dur KV 201 Wolfganga Amadeusza Mozarta.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Pan jest miłosierny.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Klasycznie i pogodnie.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Niezwykły duet.

Łomżyńscy filharmonicy nie zwalniają tempa. Czwartkowy koncert „La Passione” odbył się w ramach XII Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki Sacrum et Musica i zarazem był też oficjalną inauguracją kolejnego sezonu artystycznego 2016/2017. W gościnnych progach Muzeum Diecezjalnego orkiestrę poprowadził dyrygent z Kanady Nurhan Arman, a partie solowe zaśpiewała sopranistka Anna Mikołajczyk-Niewiedział. Zabrzmiały dzieła Wolfganga Amadeusza Mozarta i   Józefa Haydna, ale głównym punktem programu była koncertowa prapremiera  „7 pieśni kurpiowskich” Stanisława Moryty w orkiestracji napisanej specjalnie na potrzeby Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego przez Marcina Zielińskiego.

Trwa XII Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica. W niedzielę 11 września odbyły się koncerty w Puchałach i Łomży. Złożony z muzyków  Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego kwartet Alla Breve towarzyszył w nich sopranistkom: Annie Jeremus-Lewandowskiej, Marcie Książek i Ewie Murzynowskiej, a na program obu występów złożyły się barokowe kompozycje instrumentalne, pieśni sakralne oraz repertuar musicalowy i filmowy.
– W Puchałach było naprawdę dużo ludzi, w Łomży przyjęcie było zaś owacyjne – możemy tylko dziękować, że w tak cudownych miejscach i z tak cudowną publicznością te koncerty się odbywają! – mówi Anna Jeremus-Lewandowska.

Koncertem w łomżyńskiej katedrze pw. św. Michała Archanioła Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego pod batutą Jana Miłosza Zarzyckiego zainaugurowała XII Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica. Solistami byli utytułowani śpiewacy młodego pokolenia, sopranistka Agnieszka Sokolnicka i tenor Voytek Soko – Sokolnicki, a na program entuzjastycznie przyjętego przez publiczność koncertu złożyły się instrumentalne dzieła polskich kompozytorów, operowe arie oraz słynne przeboje musicalowe i filmowe. Tego samego dnia łomżyńscy filharmonicy wraz ze swymi gośćmi powtórzyli ten koncert w ostrołęckim kościele pw. Nawiedzenia NMP, gdzie również zostali bardzo gorąco przyjęci.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego pod dyrekcją  Jana Miłosza Zarzyckiego zakończyła kolejny sezon niedzielnym koncertem w Muzeum Diecezjalnym. Jako soliści wystąpili artyści o polskich korzeniach: sopranistka Olga Guczek z Białorusi oraz klarnecista Kornel Wolak z Kanady. Mieszkał on w Łomży jako dziecko, bowiem jego rodzice byli związani z Łomżyńską Orkiestrą Kameralną, Państwową Szkołą Muzyczną I i II stopnia oraz Łomżyńskim Towarzystwem Muzycznym, a do nadnarwiańskiego grodu wrócił po 32 latach przerwy. Dlatego też przygotował dla łomżyńskiej publiczności sporo niespodzianek, włącznie z wykonaniem utworu mającego swą premierę w Polsce.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Włoski duet.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego uroczystym koncertem w łomżyńskiej katedrze pw. Św. Michała Archanioła uczciła 25 rocznicę pielgrzymki papieża Jana Pawła II do Łomży. W szczelnie wypełnionej słuchaczami świątyni wystąpiło też siedem chórów z Łomży, Ostrołęki i Jedwabnego, w tym ostrołęcki młodzieżowy chór Cantilena, mający zaszczyt w 1991 roku wystąpić przed Papieżem Polakiem podczas łomżyńskich  uroczystości. Z okazji obchodów 25-lecia pobytu papieża w Łomży proboszcz parafii katedralnej ks. Marian Mieczkowski przygotował okolicznościowe medale i w czasie koncertu wręczył je osobom szczególnie zasłużonym, w tym dyrektorowi naczelnemu i artystycznemu Filharmonii Kameralnej, Janowi Miłoszowi Zarzyckiemu oraz dyrygentom biorących udział w koncercie chórów.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Estrada młodych.

Nie lada niespodziankę przygotowała na tegoroczną Noc Muzeów Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży. W Muzeum Północno-Mazowieckim orkiestra pod batutą swego dyrektora naczelnego i artystycznego Jana Miłosza Zarzyckiego zaprezentowała poetycki koncert „Kobiety poety” z udziałem autora-solisty Henryka Gały, mówiącego wiersze o kobietach swego życia, w tym żonie Irenie i córce Aleksandrze. Poetycką opowieść z życia Henryka Gały dopełniły kompozycje Jana Sebastiana Bacha, Antonio Vivaldiego i Michała  Radziwiłła. Był to pierwszy wspólny występ orkiestry z jednym z jej założycieli – nic dziwnego, że publiczność dopisała.
– Jest mi tym bardziej miło, że nazywam tę orkiestrę swoją córeczką – podkreśla Henryk Gała. – Tak jak jej młodszym bratem jest teatr, to orkiestra jest moją pierwszą łomżyńską córeczką, a Ola, nasza córka, nie jest o nią zazdrosna.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Muzyczna majówka.

Dyrektor naczelny i artystyczny Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży Jan Miłosz Zarzycki, wywodzący się z Łomży tenor Jacek Szymański oraz ksiądz biskup Stanisław Stefanek, były ordynariusz łomżyński, świętowali podczas koncertu łomżyńskich filharmoników. Dla obu artystów było to jubileusze 50. urodzin i 30-lecia pracy artystycznej; biskup senior i zarazem wielki miłośnik łomżyńskiej orkiestry, obchodził zbliżające się 80. urodziny oraz odebrał od władz miasta nadane dzień wcześniej Honorowe Obywatelstwo Łomży.
– Potraktowałem Łomżę nie tylko jako metę, bo wylądowałem tu na stanowisku, które kończy obowiązki biskupa, ale przede wszystkim wciągnęło mnie tutejsze środowisko – wspomina bp Stanisław Stefanek. – Czuję się i honorowym, i niehonorowym – po prostu obywatelem Łomży, a Filharmonia Kameralna jest moim pupilem w sensie emocjonalnym!

Robiąca międzynarodową karierę dyrygentka Ewa Strusińska oraz pianista o polskich korzeniach Martin Labazevitch byli gośćmi kolejnego koncertu Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży. Na program „Klasyczne arcydzieła” złożyły się ponadczasowe dzieła
Wolfganga Amadeusza Mozarta, Franza Schuberta i Ludwiga van Beethovena, na bis zabrzmiał utwór Piotra Czajkowskiego, zaś artyści zostali przyjęci owacyjnie przez liczną i bardzo zróżnicowaną wiekowo publiczność.
– Bardzo dobrze oceniam współpracę z łomżyńską orkiestrą – mówi Ewa Strusińska. – To bardzo sympatyczny i niezwykle chłonny zespół, z którym można dużo zrobić, bo szybko pracują. Stosują też wszystkie uwagi o których mówiliśmy, co jest zawsze rzeczą pozytywną.
– Nie wiedziałem czego oczekiwać i jestem bardzo zadowolony z tego koncertu! – ocenia Martin Labazevitch, dodając, że gdyby mógł, to nawet jutro zagrałby znowu w Łomży.

Jak co roku Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego przygotowała na Międzynarodowy Dzień Kobiet wyjątkowy koncert. Orkiestra pod batutą Jana Miłosza Zarzyckiego towarzyszyła lubianym w Łomży solistom: skrzypkowi wirtuozowi Arturowi Banaszkiewiczowi i tenorowi Robertowi Cieśli, a efektownie wykonane tego wieczoru utwory z pogranicza klasyki i muzyki rozrywkowej zostały niezwykle entuzjastycznie przyjęte przez nadkomplet publiczności.
– Zaproszenie do Łomży zawsze przyjmujemy z dużą radością – podkreśla Artur Banaszkiewicz. – Dzisiejszy koncert był tym bardziej wyjątkowy, że związany z Dniem Kobiet!

Wybitny gitarzysta Jakub Kościuszko był solistą kolejnego koncertu Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w sezonie artystycznym 2015/2016. Orkiestrę poprowadził maestro  Bartosz Żurakowski, a na program entuzjastycznie przyjętego przez licznych melomanów koncertu złożyły się gitarowe i nie tylko arcydzieła muzyki z różnych epok. Był to jednocześnie pierwszy koncert w karierze utytułowanego solisty, podczas którego zagrał tak wiele i tak odmiennych utworów, od Haydna do Vivaldiego, poprzez Jobima, aż do finałowej suity Moreno-Torroby.

Dzień zakochanych zyskał w Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego niepowtarzalną muzyczną oprawę. Z łomżyńską orkiestrą p/d Jana Miłosza Zarzyckiego wystąpił bowiem znany i lubiany nie tylko w Łomży wirtuoz klarnetu Woytek Mrozek, prezentując tańce z różnych stron świata, muzykę klezmerską i filmowe przeboje Henry'ego Manciniego w opracowaniach na klarnet.
– To instrument dający muzykowi ogromne możliwości, który miał swoich fantastycznych liderów – mówi Woytek Mrozek. – Benny Goodman i Artie Shaw wprowadzili złotą erę swingu, a cała plejada klarnecistów klezmerskich z Dawidem Krakauerem na czele też miała wpływ na jego rozwój, jest też wielu świetnych klarnecistów klasycznych.

Pełen niespodzianek i artystycznych doznań na najwyższym poziomie koncert na finał tegorocznego karnawału przygotowała dla melomanów Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego. Jego gwiazdami byli: dawno nie słyszana w Łomży gwiazda polskiej sceny, sopranistka Grażyna Brodzińska oraz, cieszący się coraz większą popularnością i występujący tu po raz pierwszy, tenor Wojciech Sokolnicki, zaś orkiestrę poprowadził jej dyrygent i dyrektor artystyczny Jan Miłosz Zarzycki.
– Bardzo lubię w swoich koncertach zróżnicowany repertuar, żeby nie było nudno – mówi Grażyna Brodzińska. – Opera, operetka, coś z musicalu, piosenki neapolitańskie – dla każdego coś miłego, żeby publiczność miło spędziła z nami wieczór i posłuchała pięknej muzyki!

Burzą oklasków i owacjami na stojąco zakończył się koncert w Sali Koncertowej Fryderyka Chopina na Uniwersytecie Muzycznym Fryderyka Chopina w Warszawie. W środę 20 stycznia 2016 roku na zaproszenie Warszawskiego Chóru Chłopięcego przy UMFC, Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży zagrała na jubileuszu 25-lecia działalności chóru.

Włoski skrzypek Davide Alogna z orkiestrą Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego pod batutą polskiego dyrygenta boliwijskiego pochodzenia Rubena Silvy wykonał po raz pierwszy w Polsce Concerto all' Antica a-moll P. 75 włoskiego kompozytora Ottorino Respighiego.
– To bardzo ważny moment w historii włoskiej muzyki, bo to polskie prawykonanie tego utworu! – mówi Davide Alogna, zarazem też odkrywca zapomnianego przez wiele lat dzieła.
W czwartkowy wieczór zabrzmiały też w Łomży inne bardzo rzadko, bądź nigdy nie wykonywane w Polsce utwory, m. in. „Inverno porteno” z „Czterech pór roku w Buenos Aires” Astora Piazzolli czy „Trilogía India” boliwijskiego kompozytora José Salmóna Balliviána.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z Uroczystego Koncertu Sylwestrowego.

Familijne koncerty mikołajkowe to w Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży już swoista tradycja. Co roku, w trosce o najmłodszych i tych potencjalnych melomanów, przygotowywane są specjalne widowiska muzyczne, łączące muzykę z różnymi formami teatralnymi bądź pokazami filmowymi w formie nie tylko przystępnej, ale też niezwykle interesującej dla dzieci i młodzieży. Nic dziwnego, że w tym roku trzeba było zorganizować aż trzy koncerty, by wszyscy chętni mogli zapoznać się z „Historią małego krawczyka” Tibora Harsányiego w opracowaniu prowadzącego orkiestrę dyrektora naczelnego i artystycznego Filharmonii Świętokrzyskiej w Kielcach Jacka Rogali oraz z udziałem aktorki Teatru Lalki i Aktora w Łomży Beaty Antoniuk.

Wirtuoz fortepianu Paweł Kowalski na zaproszenie Filharmonii Kameralnej im. Witolda  Lutosławskiego zaprezentował w Łomży recital „Fryderyk poeta fortepianu”, to jest wieczór muzyki Fryderyka Chopina, połączony z poświęconym kompozytorowi spotkaniem ze słuchaczami.
Popularny pianista przyciągnął do sali koncertowej nie tylko wytrawnych melomanów, ale też osoby zainteresowane muzyką klasyczną po cieszącym się ogromnym zainteresowaniem XVII Międzynarodowym Konkursie Chopinowskim, którego Paweł Kowalski był telewizyjnym komentatorem. Ta nader liczna i zróżnicowana wiekowo publiczność mogła posłuchać ponadczasowych kompozycji Chopina w świetnym wykonaniu, ale też zaskakujących bisów, w tym jednego już po zakończeniu pokoncertowego spotkania w foyer.

Wybitny oboista Tytus Wojnowicz po raz kolejny odwiedził Łomżę na zaproszenie Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego. Razem z orkiestrą pod dyrekcją, również ponownie goszczącego w Łomży Marcina Wolniewskiego, czujący się równie pewnie zarówno w świecie muzyki klasycznej, jak i rozrywkowej solista wykonał koncerty obojowe Alessandro Marcello i
Vincenzo Belliniego, Mozartowskie Andante z koncertu fortepianowego C-dur oraz popularne utwory filmowe i jazzowe w opracowaniu na obój, w tym entuzjastycznie przyjęty bis.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży, pod batutą Jerzego Salwarowskiego i z udziałem pianistki Joanny Ławrynowicz, uczciła uroczystym koncertem muzyki polskiej Narodowe Święto Niepodległości oraz  85-lecie urodzin wybitnego kompozytora Romualda Twardowskiego, wykonując również wiele jego utworów.
– To koncert muzyki polskiej, na którym chcieliśmy pokazać twórczość mistrzów z czasów zamierzchłych i również współczesnych – mówi Jan Miłosz Zarzycki, dyrektor naczelny i artystyczny Filharmonii Kameralnej. – Uważam, że najpiękniejsza na świecie jest muzyka polska i prezentowanie jej to jest nasze posłannictwo i misja – dodaje Jerzy Salwarowski. – Dlatego bardzo się cieszę, że miałem możliwość dyrygować kompozycje polskie, od Kurpińskiego przez Chopina, a w drugiej części Bacewiczównę i Twardowskiego!

Wirtuoz wiolonczeli Jeremy Findlay ponownie wystąpił z Filharmonią Kameralną im. Witolda Lutosławskiego pod dyrekcją Jana Miłosza Zarzyckiego. Kanadyjski, od niedawna legitymujący się również polskim obywatelstwem solista, zaprezentował  Koncert wiolonczelowy nr 1 C-dur Hob. VIIb:1 Józefa Haydna oraz Lamento czeskiego kompozytora współczesnego Jiříego Gemrota, a program koncertu dopełniły dzieła Antonina Dworzaka, Camille Saint-Saënsa, Zdenka Fibicha oraz Johannesa Brahmsa. Patronat honorowy nad tym wydarzeniem objęła Ambasada Republiki Czeskiej w Warszawie, był to też pierwszy koncert w ramach kolejnej edycji programu „filharmonia/ostrożnie, wciąga!!!”, realizowanego przez łomżyńską Filharmonię Kameralną we współpracy z Instytutem Muzyki i Tańca.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego uroczystym koncertem w katedrze pw. św. Michała Archanioła zakończyła XI Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica. Przyjętą przez liczną publiczność owacją na stojąco Mszę koronacyjną C-dur KV 317 Wolfganga Amadeusza Mozarta Filharmonia wykonały połączone siły łomżyńskich filharmoników oraz Chóru Kameralnego Państwowej Instytucji Kultury Grodzieńska Kapella pod batutą Ryszarda Zimaka oraz czworo solistów: sopranistki Marina Gorowaja i Olga Kononkowa, baryton Władimir Gorowoj oraz tenor Tomasz Piluchowski. Program koncertu dopełniły krótsze dzieła Jana Sebastiana Bacha,Giovanniego Battisty Pergolesiego oraz Adolfa von Dossa.
- Te dzieła były pisane do świątyni i tam powinny być wykonywane - podkreśla dyrygent Ryszard Zimak. - Wybór moim zdaniem, a to dyrekcja tutejsza w osobie Jana Miłosza Zarzyckiego dokonała wyboru, doskonały i bardzo go pochwalam, bo dzieła Mozarta nieustannie cieszą się wielkim powodzeniem!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć oraz wideorelacji z koncertu Z krainy czterech mórz.

Gabriele Pezone zaprezentował się podczas XI Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki Sacrum et Musica. Włoski artysta, znany już łomżyńskiej publiczności jako dyrygent, wystąpił tym razem w katedrze pw. św. Michała Archanioła z recitalem organowym. Na jego program złożyły się utwory włoskich kompozytorów, bądź poświęcone Królestwu Neapolu, z którego muzyk pochodzi. Była wśród nich nigdy dotąd nie wykonywana w Polsce suita D-dur La Prise de Gaeta flamandzkiego lutnisty i kompozytora Jacquesa de Saint-Luc.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć z koncertu Serio e scherzoso, który miał miejsce 4 października 2015 roku w Kościele pw. Św. Brunona z Kwerfurtu MB w Łomży.

Sporą niespodziankę w Międzynarodowym Dniu Muzyki przygotowała dla publiczności Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego. W Łomży wystąpili bowiem nie tylko zwycięzcy i laureaci nagród specjalnych białostockiego VI Międzynarodowego  Konkursu Duetów Fortepianowych, Polina Kulikova i Ekaterina Zhemaitis (Rosja) oraz Hae An Kim i Sun Ho Lee (Korea), ale też pierwsza część koncertu była nagrywana na potrzeby kolejnej płyty łomżyńskiej orkiestry. Z udziałem wybitnego solisty, znanego już tutejszym słuchaczom, akordeonisty Klaudiusza Barana, zarejestrowano dwa utwory: Suitę na akordeon i orkiestrę smyczkową Józefa Świdra oraz Concerto classico na akordeon i orkiestrę Bronisława Kazimierza Przybylskiego.

W sobotę 26 września 2015 roku Orkiestra Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży towarzyszyła finalistom podczas ostatniego etapu VI Międzynarodowego Konkursu Duetów Fortepianowych w Białymstoku. Koncert odbył się w sali koncertowej Opery i Filharmonii Podlaskiej.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego rozpoczęła kolejny sezon artystyczny. Uroczysta inauguracja odbyła się z udziałem zagranicznych gości: dyrygenta Grigora Palikarova z Bułgarii oraz skrzypka Emanuela Salvadora z Portugalii, była to też jednocześnie kolejna odsłona XI Międzynarodowego Festiwalu Kameralistyki Sacrum et Musica. Na program koncertu złożyły się kompozycje łomżyńskiego muzyka, kontrabasisty Filharmonii Kameralnej i twórcy Bogdana Szczepańskiego, Wolfganga Amadeusza Mozarta oraz Camille Saint­-Saënsa. Utwór Preludium katyńskie Szczepańskiego wywołał szczególne poruszenie wśród publiczności, bowiem inauguracja sezonu miała miejsce 17 września, w dniu 76 rocznicy agresji sowieckiej na Polskę we wrześniu1939 roku. Dlatego też na apel prowadzącego koncert kompozytora pamięć bohaterów walk o niepodległość uczczono minutą ciszy.

Trwa XI Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica. W niedzielę 13 września odbyły się  m. in. aż dwa koncerty, na których swe niebagatelne umiejętności zaprezentowali członkowie kwartetu smyczkowego Capitol z Wrocławia. Beata Wołczyk, Ewa Andruszkiewicz, Dariusz Wołczyk i Urszula Marciniec-Mazur przedstawili publiczności w Grajewie i w Łomży program „Impresje X Muzy”, na który złożyły się największe przeboje filmowe w efektownych opracowaniach.
– Mamy ten program w repertuarze i niejednokrotne go grywaliśmy – mówi wiolonczelistka Urszula Marciniec-Mazur. – Zaproponowaliśmy więc go panu dyrektorowi Zarzyckiemu, nie wiedząc jak go przyjmie. Zareagował jednak z entuzjazmem, dlatego mam nadzieję, że nie zawiedliśmy oczekiwań!

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego pod dyrekcją Jana Miłosza Zarzyckiego zainaugurowała w Łomży XI Międzynarodowy Festiwal Kameralistyki Sacrum et Musica. Gośćmi niedzielnego koncertu w katedrze był rodzinny zespół muzyki sakralnej Lumen Zbigniewa Małkowicza, w składzie wzmocnionym przez znanego wokalistę jazzowego Janusza Szroma.
Artyści wykonali skomponowaną przez lidera grupy kantatę dla Najświętszej Maryi Panny „Przy sercu Twoim”, do słów  św. Faustyny, ks. Mateusza Jeża i Józefa  Andrzeja Frasika, która została przyjęta bardzo ciepło przez publiczność. Koncert był też jednocześnie zwieńczeniem trwającego cztery dni Europejskiego Festiwalu Filmowego i Sztuk Wszelakich „Łomża JA i TY”.
– Jeśli chodzi o treści w tego rodzaju liturgii, bo nie jest to przecież zwykły koncert, to myślę, że do takich treści dojrzewa się z czasem – ocenia Janusz Szrom. – Dojrzewa się do tego, żeby mieć za co podziękować Bogu, a każdy dziękuje w sposób dla siebie właściwy!

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć oraz relacji wideo z koncertu Preludium festiwalowe, który otworzył XI Międzynarodowy festiwal kameralistyki "Sacrum et Musica".

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego w Łomży zakończyła sezon artystyczny 2014/2015 niedzielnym koncertem „Słoneczna serenada”. Zaplanowany w ramach tegorocznych Dni Łomży koncert miał odbyć się w plenerze podczas festynu kapucyńskiego, jednak gwałtowna ulewa wymusiła przeniesienie go do sali koncertowej Filharmonii Kameralnej. A ponieważ był to
trzeci i ostatni koncert z cyklu „Saksofon w trzech odsłonach – w 200. rocznicę urodzin Adolphe Saxa twórcy saksofonu”, jednym z solistów był bardzo lubiany w Łomży multiinstrumentalista Jerzy Karwowski, wystąpiła też sopranistka Katarzyna Rzymska, a orkiestrę poprowadził Jan Miłosz Zarzycki.

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego przygotowała dla swych słuchaczy nietypowy koncert familijny. Orkiestrę poprowadził, goszczący w Łomży regularnie już od wielu lat wybitny dyrygent Szymon Kawalla, a w roli solistów, poza pianistami Pawłem Sewerynem Rozbickim i Hubertem Miturą, zaprezentowali się też w „Karnawale zwierząt” Camille Saint-Saënsa łomżyńscy filharmonicy. Program dopełniły „Symfonia dziecięca” Józefa Haydna oraz słynne polki wiedeńskich Straussów: Johanna syna, Józefa i Edwarda.
– To bardzo specyficzny koncert, bo został poświęcony rodzinie! – podkreśla Szymon Kawalla.  – Mamom, bo mieliśmy przecież niedawno Dzień Matki, dzieciom, bo Dzień Dziecka już niebawem i ojcom, bo 23. czerwca będzie Dzień Ojca! Stąd taki program tego familijnego koncertu.

Utalentowani młodzi instrumentaliści i wokaliści byli solistami kolejnego koncertu Filharmonii Kameralnej im. Witolda Lutosławskiego w Łomży, poprowadzonego przez Wojciecha Rodka. Uczniowie i studenci Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. w Łomży, Państwowej Szkoły Muzycznej I st. w Zambrowie, Państwowej Szkoły Muzycznej I i II st. w Ostrołęce, Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina oraz Akademii Muzycznej im. Ignacego Jana Paderewskiego w Poznaniu zaprezentowali się z jak najlepszej strony w często bardzo trudnym repertuarze, udowadniając, że dalsza kariera stoi przed nimi otworem.
– Takie koncerty jak dzisiejszy to dla naszych uczniów bodziec do dalszej intensywnej pracy – podkreśla Mirosław Korona, dyrektor łomżyńskiej Państwowej Szkoły Muzycznej I i II stopnia. –
Widzą, że mogą wystąpić ze znakomitą orkiestrą, opanować tremę, dostają brawa, a przecież muzyk bez publiczności to nie jest muzyk. To wszystko tutaj mają i cieszę się bardzo, że dzięki dyrektorowi Zarzyckiemu możemy kontynuować tę tak owocną współpracę, bo poziom tych koncertów jest niezmiennie wysoki!

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego oraz łomżyńskie chóry uczciły uroczystym koncertem 224. rocznicę uchwalenia Konstytucji 3 Maja. A ponieważ tego dnia obchodzone jest również Święto Najświętszej Marii Panny Królowej Polski, w programie koncertu obok pieśni patriotycznych nie zabrakło też utworów religijnych.
– Z inicjatywą tego koncertu wyszedł dyrektor naszej Filharmonii Kameralnej, pan Jan Miłosz Zarzycki i sprawiło to nam olbrzymią radość – mówi organista parafii katedralnej Robert Kulesza, prowadzący chóry: katedralny oraz Vox Humana. – Wiadomo, że wiąże się z tym trochę pracy, ale myślę, że było warto i gdyby to weszło na stałe do kalendarza imprez cyklicznych to możliwość przygotowania czegoś z orkiestrą dla każdego zespołu czy chóru jest świetnym, niezbędnym doświadczeniem. Cieszymy się również, że mimo długiego weekendu publiczność dopisała, mam też wrażenie, że ten koncert pozwolił pokazać, że mamy wiele chórów i zespołów, od dziecięcych do seniorskich i każdy prezentuje coś innego, inne utwory – muzyka łączy tu pokolenia, wśród publiczności też widziałem przekrój od dzieci do seniorów, co jest bardzo pozytywnym zjawiskiem!

 
Filharmonia Kameralna
im. Witolda Lutosławskiego w Łomży
ul. Nowa 2
18-400 Łomża

Instytucja kultury Miasta Łomża
współprowadzona przez
Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego

Filharmonia Kameralna im. Witolda Lutosławskiego

Login

Rejestracja

User Registration
or Anuluj